Első számú tévhit:

"Minden nap elég néhány percig huzatot csinálni, hogy elkerüljük a penészt!"

A valóság ezzel szemben:

Napi néhány perccel nem lehet ezt elintézni. Sokkal inkább azon múlik a dolog, hogy hány ember használja a helységet, és a körülményektől is: külső- és belső hőmérséklet, évszak, és az épület szerkezetéből adódó körülmények. Alapvetően nem elég egyszer ötperces szellőztetés, naponta többször is kell, nyáron meg akár 30 percig is. Különösen fontos az alapos szellőztetés a fürdőszobában, és a pincében.

Második számú tévhit:

"A fal szigetelése automatikusan penészedéssel jár, hiszen a falak nem tudnak többé lélegezni!"

A valóság ezzel szemben:

A falak nem lélegeznek! A penész leggyakoribb oka pont a hiányzó szigetelés, a magas nedvességtartalommal együtt. Jó fűtéssel a homlokzati szigetelés meleg falfelületeket biztosít, és megakadályozza, hogy a nedvesség lecsapódjon. Ez tehát a legfontosabb előfeltétele annak, hogy elkerüljük a nedvességgel kapcsolatos problémákat, kiküszöböljük a penészt, és még mellé energiát is megtakarítsunk.

Harmadik számú tévhit:

"A penészt egyszerűen le kell törölni, utána szappanos vízzel lemosni. Kész!"

A valóság ezzel szemben:

A szakértők óva intenek a szakszerűtlen penészeltávolítástól, a gombaölőktől (fungicid szerek) és sok hasonló penészeltávolító szertől a belső helységekben, mivel ezek helység levegőjének mérgezésével jobban károsítják a benne tartózkodók egészségét, mint maga a penészgomba. Enyhébb esetekben közönséges háztartási vegyszerek, mint például a hidrogén-peroxid (hidrogén, oxigén vegyülete), vagy alkohol is segíthet, ezek is hatásosak, de kevesebb mellékhatással bírnak. Fél négyzetméternél nagyobb penészesedésnél feltétlenül hívjunk szakembert!

Negyedik számú tévhit:

"A dohos pincehelységeket legjobb nyáron alaposan átszellőztetni!"

A valóság ezzel szemben:

Amikor a meleg nyári levegő beáramlik a hűvös pincébe, kicsapódik a nedvesség a hideg pincefalakon. Nyáron jobb, ha a pinceajtó, pinceablak napközben csukva van, legfeljebb hajnalban, este nyitjuk ki, amikor alacsonyabb a hőmérséklet. Nem a légnedvesség számít itt, hanem a hőmérséklet. A hatékony szellőztetésnél kellően hidegnek kell lennie. Ezért sokkal jobb, ha a pince szellőztetését ősszel, tavasszal, vagy akár télen végezzük.

Ötödik számú tévhit:

"Egy alaposan felújított háznál a penészesedés elképzelhetetlen."

A valóság ezzel szemben:

Sajnos gyakran pont egy felújítás után támad problémánk a nedvességgel, penésszel. Ugyanis amíg például a régi, rosszul záró ablakoknál volt valamennyi szellőzés, az új, jól szigetelő nyílászárók a helységet 'légmentesen' lezárták. A felújítás után tehát intenzívebb szellőzést kell biztosítani. A lakókkal ezt sokszor elfelejtik közölni, és miközben ők a megszokott módon szellőztetnek, a penész megjelenik.

A legegyszerűbb megoldás

A tanulság ebből az, hogy a legtöbb penészprobléma a túl kevés, vagy nem jól végzett szellőzésből adódik. A relatív légnedvesség kritikus értéke 60%-nál van. Azáltal, hogy a hideg felületeken a lecsapódó kondenzvíz beszivárog a falakba, máris megteremtődött a feltétele a penészesedésnek. A legegyszerűbb párátlanítót használni, ezzel egy csapásra megszűnik a penészprobléma. A mai párátlanítók elérhető áron, energiatakarékosan, megbízhatóan, automatikus üzemben biztosítják, hogy a helységekben a relatív páratartalom a kritikus érték alatt maradjon.

Nem elég a szellőztetés?

Tekintse meg párátlanító kínálatunkat, azon belül is a két legnépszerűbb típust, a Trotec TTK50-t (kis lakásokhoz), és a WDH 520-at (nagyobb családi házakhoz is ideális).