Egy új otthon megteremtése nagyon sok munkával, költséggel jár, és mindez tönkremehet, ha nem fordítunk gondot a normális páratartalom megteremtésére. A helyiségek levegőjének túl magas páratartalma penészedéshez vezet, a túl alacsony páratartalom pedig az éjszakai nyugodt pihenésünket gátolja.

Az optimális páratartalmat általában 40 – 60 % között szokták megadni, DE a megfelelő páratartalom pontosabb meghatározásához figyelembe kell venni az épület adottságait, a falak hőmérsékletét, a változó időjárási körülményeket és a lakók igényeit, mert változó, hogy hol mekkora páratartalom szükséges a penész megelőzéséhez. Ezért kérjük, mindenképp alaposan és több forrásból tájékozódjanak a körülményektől függő megfelelő páratartalomról.

 

A magas páratartalom következményei

 

Egy régi ház felújításakor gyakran vakolják újra a falakat, cserélik ki a nyílászárókat és a falban lévő vezetékeket, viszont a ház aljzatának szigetelését is meg kell vizsgálni. Ha ugyanis nincs megfelelő szigetelés, a talajnedvesség felszivárog, a falak átvizesednek, és a falfelületen megjelenő fekete foltok, valamint a dohos szag egyértelműen jelzi, hogy megindult a penészedés folyamata. Így a sok pénz és erőfeszítés, amit a házra fordítottunk, kárba vész. 

 

Hiába a szép festés, ha folyton a penészt kell irtanunk a lakás hidegebb sarkaiból. Ugyanezt a problémát idézheti elő a főzés, ruhaszárítás, zuhanyzás során keletkezett gőz, ha tartósan fennáll. Az ablakokon megjelenő vízcseppek árulkodó jelei annak, hogy magas a lakás levegőjének páratartalma. Ilyenkor célszerű falszárító ventilátorral kiszárítani az átnedvesedett falakat, a hiányzó szigetelést pótolni, illetve beszerezni egy páramentesítő készüléket. 

 

Páramentesítő.hu webáruházunkban ventilátorok, páramentesítő gépek sok típusából választhatja ki a probléma orvoslására megfelelő - háztartási vagy ipari felhasználásra szánt - berendezést. Az Aktobis és Trotec márkanevek garantálják a minőséget. Ezek a gépek intelligens, wifivel ellátott eszközök, amelyeket - a hálózaton keresztül - bárhonnan irányíthatunk. 

 

Az alacsony páratartalom hatása

 

Ha a levegő páratartalma túl alacsony, a szervezetünk jelzi a problémát. Azt vesszük észre, hogy reggelre kiszárad a torkunk, fáradtan ébredünk. A kisgyermekek esetében nagyobb gondokat is okozhat a száraz levegő, hiszen ők még érzékenyebb nyálkahártyával rendelkeznek, mint a felnőttek. Száraz lesz a bőrük, és a száraz levegő irritálhatja a szemüket is. Mindez egyszerűen megelőzhető a cégünk által forgalmazott párásító gépekkel. A legnépszerűbbek a Trotec márkájú német készülékek, melyek párásítanak, hűsítik és frissítik a levegőt. 

 

Hogy lesz normális páratartalom a lakásban?

 

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mi a jó megoldás, ha párátlanítunk vagy ha párásítunk, hiszen ez a két dolog első ránézésre egymás ellentettje. A lakásban fennálló tényezők függvényében kell meghatározni, hogy mire van szükség a normális páratartalom kialakulásához. Ha a fürdőszobában penészedést tapasztalunk, ha a ruhaszárítás miatt az ablakokon csurog a víz, akkor ott biztos, hogy párátlanítani kell. A WDH 310 EKW páramentesítő energiatakarékos és csendes működéssel hatékonyan segít megelőzni a penész kialakulását vagy újbóli visszatérését.

 

Ha pedig a hálószobában vagy a babaszobában száraznak érezzük a levegőt, a kisgyermekünk nyugtalanul alszik, sokszor náthás, gyakran kiszárad a bőre, akkor feltétlenül párásítsuk a levegőt. Ilyen módon akár mindkét berendezésre szükségünk lehet ahhoz, hogy kellemes környezetben éljünk, és a sok munka, amit az otthonunk szépítése érdekében végeztünk, ne legyen hiábavaló. 

 

Akár páramentesítésre, akár párásításra van szükség otthonában, webáruházunkban megtalálja a megfelelő, intelligens készüléket. Amennyiben kérdése van ezekről a berendezésekről, vegye fel a kapcsolatot cégünk szakembereivel, akik készséggel állnak rendelkezésére.