Ha azt gondoljuk, hogy a páralecsapódás a sarokban csak az öreg házak problémája, tévedünk! Egy közelmúltban épült téglaháznál éppúgy megjelenhet, mint egy több évtizedes panelben. Ez a jelenség főként a hidegebb szegleteket érinti, és a harmatpontra vezethető vissza. Vagyis egy bizonyos páratartalmú levegőben ott, ahol alacsonyabb a hőmérséklet, kicsapódik a víztartalom. 

 

A hőhíd is sokaknál jelent gondot. Az otthonunknak bizonyos falszerkezeti részei jobban vezetik a hőt, így gyorsabban le is tudnak hűlni, és a páralecsapódás is gyakoribb lesz. Mindez a penész kialakulásának kedvez, aminek a megszüntetése nehezebb, mint a megelőzése. Ezért célszerű a prevencióra helyezni a hangsúlyt. Webshopunk számos megoldást nyújt erre. Nézzen körül nálunk a háztartási berendezések között, a páramentesítők kínálatában!

 

Páralecsapódás a sarokban – főként télen jellemző

 

Nyáron folyamatos a szellőztetés, ezáltal a légcsere is biztosítva van. A szárazabb levegő miatt a páratartalom sem tud annyira megnövekedni, mint fűtési szezonban. Télen azonban zárva vannak az ablakaink, így szinte minden párolog: beton, fa, fal. Ennek következtében a páralecsapódás is könnyebben kialakulhat, leginkább az olyan hideg felületeken, mint a helyiségek sarkai. A műanyag nyílászárók csak fokozzák ezt a problémát. 

 

Mit tehetünk?

 

Bár a probléma általános, mégis van néhány praktika, amivel csökkenthető a pára lecsapódása. Nézzünk párat ezek közül!

 

  • Szellőztessünk rendszeresen, télen is! Ne hűtsük le a lakást, de többször, pár percre nyissuk ki az ablakokat! Ha tudunk, csináljunk kereszthuzatot!

  • Ha lehet, szereltessünk szellőzőréseket a nyílászárókba! Ezeknek létezik önszabályozó és kézi működtetésű típusa is – bármelyik segíthet!

  • Amennyiben hőhíd a probléma forrása, akkor hőszigeteléssel javulhat a helyzet.

  • Festésnél használjunk ún. lélegző festékeket! Ezek olyan speciális alapanyagból készülnek, melyek biztosítják a falak szellőzését.

  • A fenti megoldások alternatívájaként, illetve kiegészítőjeként érdemes beszerezni egy páramentesítő készüléket.

 

A páramentesítő készülékekről

 

Ma már a páramentesítőknek is számtalan verziója létezik. Választhatunk közülük az érintett helyiség területe vagy a penészesedés foka szerint is. Jó szolgálatot tesznek az alapfunkciókkal ellátott hagyományos berendezések is, de még látványosabb lehet az eredmény okoskészülékekkel.

 

Webáruházunkban minden felmerülő igényre igyekszünk megoldást kínálni. Ha például nagyobb teljesítményű készülékre van szüksége, azt is megtalálja a háztartási berendezések között, a páramentesítők alkategóriájában. 

 

Rendkívül jó hatásfokkal rendelkezik a WDH 930-as típusú eszköz. Kiváló kapacitás mellett alacsony az energiafogyasztása. 40 l vizet képes kiszűrni a levegőből, és ehhez mindössze 495 W-ot használ fel! Előnye, hogy digitális pára- és hőmérővel van felszerelve, így be is tudja állítani a kívánt páratartalmat. Vagyis azon a szinten tud maradni, ahol már nem képes kialakulni a penész. Mivel görgőkkel is fel van szerelve, könnyen átviheti egyik helyiségből a másikba. Sőt akár a pince szárítására, uszodák vagy könyvtárak, levéltárak párátlanítására is alkalmas.

 

A hálószobájában és a nappaliban is jelentkezett a páralecsapódás a sarokban? Akkor ez a mobil készülék jó választás lehet!

 

Ha bármilyen kérdése van termékeinkkel kapcsolatban vagy bővebb információra lenne szüksége, várjuk szíves megkeresését elérhetőségeinken!