Mitől van penész a falon és mit tehetünk ellene?

A mai nyílászárók szinte tökéletes szigetelőképességgel rendelkeznek, ami óriási előny a lakás fűtése és hűtése szempontjából, de van egy elég kellemetlen hátrányuk is. Az, hogy a felesleges pára sem tud távozni, így a levegő túlzott nedvességtartalma a falon és a berendezéseken fog lecsapódni. Ennek hatására fog megjelenni a penész a falon, amely több szempontból sem előnyös.

Amit legelőször szembeötlik, hogy a penész a falon esztétikailag el rontja az otthonunk hangulatát, összhatását. Azonban nem ez a legrosszabb. A penész roncsolja a bútorzatot és sok esetben a ruhákat is, ha pont olyan szekrényben vannak elhelyezve, ami gombásodni kezd. Ez a roncsolás akár visszafordíthatatlan is lehet, így igazán nagy károkat is okozhat a penész a falon.

A másik fontos tény, hogy a penész káros az egészségre, akár asztmát és allergiát is okozhat, ezért, amint megjelenik a lakásban, azonnal tenni kell érte, hogy eltüntethessük. Számos penész elleni szer megtalálható a boltokban, de sajnos ezek csak a tünetet kezelik és nem az okot szüntetik meg, így a penész a falon vissza fog térni, amint megint túl nagy lesz a pára a lakásban.

A problémát a gyökereinél kell megszüntetni, vagyis páramentesítést kell eszközölni. Ennek a hagyományos módja a szellőztetés, de sok esetben ez nem elégséges vagy nem lehetséges. Garantált megoldást a páramentesítő készülékek nyújtanak, melyek beállítják az ideális páratartalmat és a penész a falon megelőzhető azzal, hogy megszűnnek a számára kedvező körülmények.