A legújabb technológiákkal ellátott nyílászárók a fűtésszámláinkra igen jótékony hatással vannak, így sokan cseréltetjük le alacsony szigetelő képességű ajtóinkat és ablakainkat. Igen ám, de ha megfeledkezünk egy fontos dologról, akkor egy olyan problémával találhatjuk szembe magunkat, amivel eddig sohasem kellett foglalkoznunk.

Ez pedig a penész a lakásban, ami a levegő túl nagy páratartalmának köszönhet és azért alakulhat ki, mert többé nem tud távozni a rossznak vélt ablakaink résein. Természetesen nem kell visszacserélni a régi nyílászárókat és az újra való cseréről sem kell lemondani, mert szerencsére van megoldás.

Ahhoz, hogy ne jelenjen meg a penész a lakásban meg kell oldanunk a páramentesítést. Az egyik módja a megfelelő és elegendő szellőztetés, de sokszor nem megoldható, főleg a téli időszakban, hiszen nem azért cseréltettünk ablakot, hogy az álló nap nyitva álljon.

Az ideális megoldást a páramentesítő készülék beszerzése jelentheti, ami a penész a lakásban való megjelenését meggátolja. Fontos tudni, hogy a penész a lakásban nem csak esztétikai okokból kellemetlen, hanem az egészségre is káros hatással van, így nem elég ha mit sem törődve intünk, hogy majd tavasszal eltűnik.

Ha tehetjük már a kialakulását is meg kell előzni, ha pedig ez nem sikerül, akkor a megjelenését követően minél hamarabb a tettek mezejére kell lépni és a probléma gyökereit szüntessük meg, ne csak elfedjük a gondokat! A párátlanítás megkezdése előtt a már jelenlévő foltokat gondosan, fokozott szellőztetés mellett nagy alapossággal távolítsuk el, végig nedves állapotban.