A páramentesítő készülékek évek óta mind nagyobb figyelmet kapnak, a hétköznapi felhasználóktól. Szerencsére már nem kell folyton azt hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a levegő optimális nedvesség tartalma. Az tény, hogy azt még viszonylag kevesen regisztrálták magukban, hogy egyik szélsőség sem célravezető. Sem a túl magas, sem a túl alacsony értékek nem vezetnek jóra, főleg ami az egészségünket, jó közérzetünket illeti.
A páratartalom ugyanis erőteljesen befolyásolja azt, hogy hogy érezzük magunkat a bőrünkben. A nyári forróság is ugyanannyira próbára teszi a levegő nedvességtartalmát, mint a téli hideg, s azzal együtt a fűtéssel generált túlszárítás. Párás levegőt pilllanatok alatt generálhatunk otthonunkban. Elegendő egy kiadós mosogatás, némi teregetés, esetleg hosszan tartó forró fürdő, és a nedvesség máris elárasztja közvetlen környezetünket. A páramentesítő készülékek hatásmechanizmusa abban rejlik, hogy semlegesíteni tudják a felgyülemlett nedvességet, azaz képesek elvezetni a feleslegessé vált párát, s így normális környezetet teremtenek.
Az ideális páratartalom a nagy könyvben megírtak szerint 50-60% körül alakul. Ez jó, ha tudjuk, hogy valóban nagyon ideális, ám kifejezetten nehezen elérhető érték. Nehezen elérhető akkor, ha nincs a páratartalom szabályozására használt eszközünk, ami leveszi vállunkról ezt a problémát. A páramentesítő készülékeknek hála nem kell a penészedés rémétől tartanunk, ahogy a magas nedvességtartalom okozta közérzetünket érintő negatívumoktól sem kell egy pillanatig sem szenvednünk.