A csapból is az folyik, hogy mennyire lényeges az ideális páratartalom biztosítása az otthonokban. A tartós, és ezzel együtt tökéletesen precíz eredmény kizárólag párásítók segítségével garantálható. Arról már, azonban kevesebben, és ritkábban szólnak, hogy nem csak a magas nedvességtartalom tud súlyos problémákat okozni. Nyilván utóbbi esetében, a penészedés réme az, ami rontja az összképet, de az alacsony pára kérdését sem érdemes a szőnyeg alá söpörni. Tény, hogy ezzel a jelenséggel kevesebben találkoznak, de azért, a téli időszakban, a fűtési szezon beindulásával a többség pontosan ilyen állapotban él. Még, ha nem is tud róla. Ha járt már úgy, hogy belépve egy fűtött szobába kiszáradt a szája, könnyezni kezdett a szeme, folyni az orra, vagy épp kaparni a torka, akkor helyben is vagyunk. Ezek a tünetek ugyanis a száraz levegő áldásos mellékhatásai. Amikor a nedvesség, hála a fűtésnek elvész a térben, s a tökéletesen szigetelő ablakoknak köszönhetően kívülről sem érkezik utánpótlás, akkor könnyű ebbe a csapdába esni. Persze ideiglenesen kiválóan orvosolhatja a helyzetet egy tál víz párologtatásával, de tartós, hosszú távú eredményt csak a párásítók garantálnak. Ezek a készülékek ugyanis a beüzemelésüket követően stabilizálják légterének páratartalmát, beállítva az optimális értéket. Nem csak, hogy elérik ezt a szintet, de fenn is tartják azt, tehát önnek semmi dolga nincs a jövőben azzal, hogy ideális körülményeket teremtsen. Míg a párásítók nélkül folyamatosan gondoskodnia kellene a párologtatásról, ráadásul az éppen tökéletes arányt valószínűleg soha nem tudná biztosítani, vagy túlságosan sok nedvesség kerülne a levegőbe, ami megint csak hátrányos, vagy nem nyújtana elég párát a kihelyezett tál víz.

Az optimális páratartalmat általában 40 – 60 % között szokták megadni, DE a megfelelő páratartalom pontosabb meghatározásához figyelembe kell venni az épület adottságait, a falak hőmérsékletét, a változó időjárási körülményeket és a lakók igényeit, mert változó, hogy hol mekkora páratartalom szükséges a penész megelőzéséhez. Ezért kérjük, mindenképp alaposan és több forrásból tájékozódjanak a körülményektől függő megfelelő páratartalomról.

Fontos a párásítók rendszeres karbantartása, tisztítása! Tartsa be a használati utasítás leírásait ezzel kapcsolatban. Emellett mindenképp javasoljuk a Secosan Stick megvásárlását is, ami 6 hónapon keresztül jelentősen csökkenti a csíraszámot a készülékekben. a