Penészmentesítő falfesték

A penészgomba mindig olyan hideg fal jelenik meg, ahol magas a páratartalom. Itt általában csak rendszertelenül vagy egyáltalán nincs fűtés,  a hőmérséklet különbség miatt pedig a lecsapódott pára benedvesíti a falat. Amikor megjelenik a nedvesség, már csak kérdése, hogy a penészgomba megjelenjen.

Mit lehet ilyen esetben tenni?

Először a fertőzött falról a festéket el kell távolítani. Majd a falfelületet teljesen ki kell szárítani, de ez előtt a penészes foltokat nedves állapotban szakszerűen muszáj eltávolítani . A probléma kezelésére kaphatóak gombaölő és penészmentesítő festékek. Ezeket oldószeres vagy vízzel hígítható formába hozzák forgalomba. A penészmentesítő festékeket ajánlják a régi, korábban már festett és az újonnan vakolt falak festésére is. A megtisztított és teljesen száraz felületre a falfesték ecsettel vagy hengerrel könnyen felvihetők. Fontos tudni, hogy a penészmentesítő festékek fémre nem alkalmazhatóak. Ezek a festékek eredetileg fehér színűek, de igény szerint színezhetőek is.  Alkalmazásuk után a felületről a penész eltűnik.

Mi a gond a penészmentesítő festékekkel?

Az egyik probléma az, hogy a penészmentesítő festékek vegyszereket tartalmaznak, melyek nem csupán a falakra jutnak, hanem használatuk révén a levegőbe is. Az erre érzékenyebb szervezetek számára pedig ez káros lehet.  A másik gond a festék használatával az, hogy habár a penészfoltokat eltünteti a penészmentesítő festék, ez csak tüneti kezelésnek számít. Hiszen a penész kialakulásának okozója a pára nem szűnik meg a helyiségben, így az a festéstől függetlenül újra meg fog jelenni a falakon. Ha a penészspóra egy számára megfelelő hőmérsékletű, és nedvességtartalmú helyre kerül azonnal elkezd telepeket alkotni. A nedvesség a legfontosabb feltétele a penész kialakulásának, de ezt oda figyeléssel meg tudjuk előzni.  A penész számára az a legjobb, ha legalább három napig meghaladja 75%-ot a páratartalom a lakásban. De fontos tudnunk, hogy az ennél jóval szárazabb levegőjű lakások sincsenek biztonságban, hiszen a pára ott csapódik le, ahol hideg felülettel találkozik. Amennyiben csak penészmentesítő festékkel kezeljük, a falak még ugyan olyan hidegek maradhatnak, tehát a pára lecsapódás ugyan úgy meg fog történni.

Mit használjunk a penészmentesítő festék helyett?

A túlzott páratartalom megszüntetésére a legjobb és leghatékonyabb módszer az elektromos páramentesítők használata. Ezek a készülékek beállítják a megfelelő páratartalmat a helyiségben és így a penésznek nincs esélye kialakulni. Használatuk igen egyszerű, mivel a készülékek automatikusan érzékelik a páratartalmat, így ha problémát érzékelnek, a helyiségben azonnal bekapcsolnak. . A levegőből az így elszívott nedvességet egy külön tartályba vezetik. Amennyiben a helyiségben beáll megfelelő páratartalom, a falak pár nap elteltével már ki tudnak száradni. Így a penész kialakulásának esélye véglegesen megszűnik a helyiségben és nem kell félnünk, hogy újra megjelenik.