Sokaknak okoz fejtörést a visszatérő penész, mely a falon, a bútorokon és a ruhákon is megjelenik és amellett, hogy tönkreteheti a tárgyakat, amelyen megtelepszik, köztudott, hogy súlyos egészségügyi problémákat is okozhat, ha sokáig lélegezzük be a penészgomba spóráit.

A penészes fal kezelése nem olyan egyszerű mint gondolnánk. Hiszen elsőre mindenki az eltávolítással próbálkozik, vagyis megpróbálja letörölni, lemosni, levakarni. Ennek az amúgy felesleges próbálkozásnak a továbbgondolása a penészes fal kezelése penészirtóval.


Ez elsőre eredményesnek tűnhet, de a penész a legtöbb esetben visszatér. Miért? Mert a penész a levegő túlzott páratartalmától alakul ki, mivel a lecsapódott vízgőz ideális körülményeket teremt a penészgomba megtelepedéséhez. Megelőzésképpen a szellőztetést is szokták alkalmazni, de sok esetben nem elégséges ez a megoldás vagy nem kivitelezhető, hogy állandóan szellőztessünk.

Példának okáért, nem akarnánk egész télen órákat nyitva tartani az ablakokat, mikor pont azért szereltettünk be jó szigetelőképességű nyílászárókat, hogy spóroljunk a fűtésszámlán. A penészes fal kezelése csak egy módon lehet hosszútávon hatékony és költségtakarékos és ez a páramentesítés.

Manapság már óriási a kínálat páramentesítőkből, melyek különböző teljesítménnyel működnek, aszerint, hogy mekkora helyiségben akarjuk működtetni. A páramentesítő készülékek kevés energia felhasználásával kivonják a levegőből a felesleges vizet és beállítják az ideális páratartalmat, amit egy beépített páramérővel állandósítani is tudnak, így a penész soha többet nem fog megjelenni.